Tényleg jobb megszabadulni a bölcsességfogaktól?

Kevesen tudják, de a bölcsességfogak tulajdonképpen semmilyen szerepet nem játszanak a rágásban, így hiányukat sem fogjuk megérezni. Ha viszont rendellenesen növekednek, azt már annál inkább. A leghátul elhelyezkedő fogak ugyanis a legkülönfélébb problémákat okozhatnak az enyhe feszítő érzéstől kezdődően a szomszédos fogak sérüléséig, és akár az idegi bántalmakig. Nem véletlen, hogy az esetek nagy százalékában a fogorvosok is a húzást ajánlják, hiszen ezzel kiküszöbölhetőek a későbbi egészségügyi kockázatok.

A bölcsességfog körülbelül a felnőttek 75-80 százalékának okoz fájdalmat. A vízszintes, ferde vagy dőlt irányba történő növekedés egyaránt kockázatos lehet, de a későbbi fogszabályozás eredményét is tönkreteheti az, ha a bölcsességfog torlódást okoz a nehezen elért szabályos fogsorban. Mivel azonban a hátsó nyolcasok sokszor rendellenesen helyezkednek el, ezért a húzás is nagyobb körültekintést és szakértelmet igényel, mint a hagyományos foghúzás. Szájsebész segítségét kérve az alapos tervezést követően történik meg a húzás, melynek fájdalommentessége ma már korszerű érzéstelenítőkkel oldható meg. Akár lézeres kezelés mellett is lehet dönteni bizonyos esetekben, mely alapvetően gondoskodik a sokak által vágyott vérzés-és fájdalommentességről.

Mint bármely foghúzás esetén, így a bölcsességfog eltávolítása kapcsán is nagyon fontos, hogy a beavatkozás után is odafigyeljünk a területre. A szakemberek rendszerint felhívják a figyelmet arra, hogy az érzéstelenítés teljes elmúltával szabad csak étkezni. Az alkohol nyilvánvalóan kerülendő, de a tej és a kávé is mellőzendő még néhány napig. A húzás során keletkezett sebnek gyógyulnia kell, ezért a szervezet véralvadékot hoz létre rajta. Ha köpködéssel igyekszel megszabadulni a vértől, vagy öblögetnél, akkor viszont hátráltatod ezt a gyógyulási folyamatot és a vérzést is kockáztathatod. Fájdalomcsillapító készítményekkel kiválóan enyhíthetőek a panaszok az első három-négy napban.

Mivel a bölcsességfog eltávolítása megterhelheti a szervezetet, ezért ha teheted, akkor tarts pár nap pihenőt. A tapasztalatok szerint egy hét elmúltával már semmilyen kellemetlen tünettel nem kell számolni. A megfelelő klinika és szakemberek mellett döntve biztos lehetsz abban, hogy a legjobb kezekben leszel, és még ez a gyakran félelmet keltő probléma is gyorsan, zökkenőmentesen orvosolhatóvá válik.