Téligumi akciók 2018-ban: felkészülés a télre

gumi

Mivel 7 fok alatt már a téligumi bizonyul biztonságosabb opciónak, érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyek a legaktuálisabb téli gumi akciók. Sokan tudják, hogy 7 fok alatt már szükséges a téli gumi és talán azt is, hogy a nyári és a téli gumi mintázata teljesen eltér egymástól. A nyári gumiabroncsok teljesen alkalmatlanok a téli közlekedésre. A 7 fokos szabállyal kapcsolatban érdemes annyit megjegyezni, hogy nem az első 7 fok alatti hőmérséklettel elérkező napon kell a gumishoz rohanni, hanem akkor, amikor tartósan, azaz több napon keresztül is 7 fok alá csökken a hőmérséklet.

Soha nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a téli gumik megvásárlását, érdemes figyelni az év közbeni akciókat. Ma már nem lehet elég korán beszerezni a téli gumit, hiszen a hőmérséklet az elmúlt években eléggé változékony lett. Egy őszi napon az is előfordulhat, hogy 10-15 fokos hőmérséklet csökkenést tapasztalunk. Tulajdonképpen az időjárás már évek óta kiszámíthatatlan és egyre többen tudjuk azt is, hogy az időjárásjelentéseknek sem mindig szabad hinni. Télen a gumiszervizek sokszor már csak 1 vagy akár 2 hetes határidővel vállalják el a gumicserét, hiszen sokan az utolsó pillanatig halogatják. Októberben már az is előfordulhat, hogy bizonyos mintázatok vagy abroncsméretek elérhetetlenek. Ezt nem szabad kivárni, mert nem tudunk ebben az esetben gumit cserélni, amely igen balesetveszélyes helyzetet teremthet.

Mit jelentenek a különféle jelölések az abroncsokon? Az M+S jelzés nem jelenti azt, hogy az abroncs tökéletes a téli időszakra. Kínai gyártók akkor is feltüntetik a Mud és Snow jelölést, ha éppen nyári abroncsról van szó. A havon és jégen is jól teljesítő abroncsokon szabad csak feltűntetni a hópihe szimbólumot, jelölést. Az összkerék meghajtású járművek tulajdonosai nagyon bíznak a gépjárművek képességeiben, de ezekre az autókra is fel kell szerelni a téli abroncsokat. A téli gumi hiánya súlyos baleseteket okozhat. A különféle 3 betűs szimbólummal rendelkező abroncsok még egyáltalán nem biztos, hogy tökéletesek a jeges és havas útszakaszokon.