Szárazzá teheti a levegőt a légkondicionáló

klima

A napsütéses, meleg hónapok már nem sokat váratnak magukra, és az előző évek tapasztalatai alapján a klíma használatára akár már a tavaszi időszakban szükség lehet majd. A nyári hőségriadók idején pedig egyenesen nélkülözhetetlen az eszköz, mely ma már nagyon sok lakásban megtalálható. Nem csak a karbantartásra érdemes azonban kiemelt figyelmet fordítani, hanem az időben történő telepítésre is.

Tudta, hogy a légkondicionáló szárazzá teheti az érintett helyiségben a levegőt? Nem véletlen, hogy sokan torokfájásra, vagy szemviszketésre panaszkodnak azok közül, akik rendszeresen klímás helyiségben töltik idejüket. A száraz levegő elkerülése érdekében ajánlatos nyári párásításra is gondolni a klíma mellett. Az optimális belső mikroklíma nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy hőérzetünk komfortos legyen és egészségügyi panaszokkal se szembesüljünk.

De mégis milyen klíma mellett érdemes letenni a voksot? Legyen elsődleges az ár, vagy az időtálló minőség ennél lényegesebb? Ha a klímához hasonló eszközök beszerzéséről van szó, akkor természetes, hogy szeretnénk, ha hosszú éveken át gond nélkül működnének azok. Megéri tehát a telepítés előtt olyan márkát választani, mely már bizonyított a területen, és egy esetleges meghibásodás esetén is gyorsan beszerezhető hozzá a szükséges alkatrész.

Apropó, telepítés! Ezt mindig célszerű szakemberre bízni, éppen úgy, mint a karbantartás és a tisztítás feladatait. Ezekre a profik is felhívják a figyelmet már a telepítés során, hiszen ha elmaradnak, annak teljesítménycsökkenés, magasabb energiafelhasználás lehetnek a következményei, hogy a baktériumok, gombák és vírusok jelenlétéről ne is szóljunk. Akár olyan klíma típus mellett is letehetjük a voksot, amely télen is alkalmazható fűtési célokra.

S hogy mikor érdemes a klímavásárlást elintézni? Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a nyári csúcsszezonban alig találni klímaszerelőt, ezért már tavasszal célszerű a vásárlást és a beüzemelést elintézni. Ez már csak azért is hasznos, mert így akkor is azonnal használni tudjuk a készüléket, ha hirtelen harminc fok környékére kúszna a hőmérő higanyszála. Forróságokra és hőségriadókra idén is garantáltan számíthatunk, ezért a klíma biztosan jó szolgálatot tesz majd.