Mindenképp fontos a jó csaptelep

Ha a lakástulajdonos úgy érzi, hogy a fürdőszobában bizonyos kellékek nem működnek rendesen, akkor nem kell egyből szerelőt hívni, ugyanis az esetek döntő többségében pár szerszámmal is csodára képes az ember. Ha úgy tűnik, hogy a mosdó csaptelep része vagy épp a kádtöltő egykaros csaptelepe túlságosan szorosan jár, akkor nem kötelező kiadni több ezer forintot egy szerelőnek, aki szintén tisztában van vele, hogy a javítást bárki képes megoldani.

A legtöbb esetben a tulaj is könnyedén megbirkózhat a problémával. Csak egy pár szerszámra, kevés tapasztalatra és rutinra lesz szükség. A csaptelep esetében még a gyári új egykarosoknál is megfigyelhető ez az igen elterjedt, sokakat zavaró probléma. Ilyenkor jó páran azt hiszik, hogy gyenge minőségű a termék. A régebbi modelleknél pedig rengetegen úgy vélik, hogy már kikopott, elhasználódott a kellék, vagy épp a gömbfej cserére szorul. A gond kiderítése érdekében kötelező a csaptelep leszerelése.

Hogyan is történik ez? Nos, először is keríteni kell egy lapos csavarhúzót. Ha ez adott, akkor óvatosan ki kell billenteni a kar tövében lévő kis műanyagot, lehetőleg úgy, hogy a krómozás ne sérüljön meg. Itt segíthet, hogy mindegyik csaptelep fajtánál a gyártók piros-kék színezéssel szokták jelölni a hideg-meleg irányt. Ezt követően ki kell húzni a dugót, és így láthatóvá válik egy kis imbusz csavar, Ennek a kilazítása után a kar felfelé levehető.

A csaptelep tekintetében, ha komolyabb gond áll fenn, akkor tanácsos a szakembert választani, aki elvégezheti a javítást, sokszor helyben is. Ha tényleg nagyon elhasználódott darabról van szó, akkor marad a réginek valami modernebb fajtára történő cseréje.