Melyik fogpótlás a jobb az implantátum vagy a híd?

fogpótlás

Ez örök kérdés maradna sokak számára, de most tiszta vizet öntünk a pohárba. Személyenként változhat, kinek mi a legjobb pótlási módszer, az implantátum vagy a híd. Nagyon sokan el sem jutnak a fogorvosig, hiszen félnek tőle és inkább fog nélkül töltik a mindennapjaikat, de ez nagyon káros az egészségre, pontosabban az emésztésünkre. A pótlások legtöbbször a nem kellő odafigyelés mellett történő fogápolásból erednek, hiszen a fogszuvasodás ma már sokakat érint.

Természetesen számtalan olyan eset is előfordul, amikor nem a páciens tehet arról, hogy szuvasodnak a fogai. Fog nélkül azonban nem csak az egészségünk romlik, hanem az önbizalom is jelentősen lecsökken. A fog nélküli emberek soha nem mernek mosolyogni. A front fogak azok, amelyek esztétikailag fontosak, de a hátsó fogakra is nagy szükségünk van a rágáshoz. A kihúzott fogak mellett fogak az idő során szintén romlásnak indulnak, hiszen sokkal nagyobb terhelésnek lesznek kitéve. Elmozdulhatnak és ki is eshetnek, ezért a hiányzó fogakat minél előbb pótolni szükséges. A lehető leggyorsabban fel kell keresni a fogorvost és vele egyeztetni, hogy milyen fogpótlási módszerek jöhetnek számításba.

A hidakat azoknak ajánlják a szakemberek, akiknek egy vagy kettő foghiányuk van. Többféle híd is létezik, de minden esetben a szakember tesz javaslatot erre. A hidat mindig a hiányzó fog melletti foghoz rögzítik. Természetesen az is elképzelhető, hogy beültetnek egy implantátumot és azt használják majd fel a rögzítéshez. Az implantátum ma már nagyon elterjedt fogpótlási módszer, hiszen nem kell a fogakat lecsiszolni, úgy, mint a híd esetében. Az implantátum sokkal praktikusabb megoldás, de ez a módszer pénztárcafüggő is. Nem mindegy, hogy hidat fizetünk ki vagy implantátumot. Az implantátumok darabja több tízezer forintra rúg, de léteznek modern implantátumok is, amelyek 100 ezres nagyságrendűek. Ha valakinek nagyon sok foga hiányzik, akkor milliós nagyságrendben számolhat implantátum beültetése esetén.