Így történik az életbiztosítás elszámolása költségként

életbiztosítás elszámolása

Ha ide kattint akkor megtudhatja, hogy cégként hogyan számolhatja el életbiztosítását költségként. Most azonban nézzük is meg, hogy miről van szó. A KKV-k élete nem egyszerű, hiszen a magas adóterhek nagyon megnehezítik az életüket. Érdemes azonban körülnézni, hiszen számtalan kiskapu létezik, amelyet kár lenne kihagyni. Ma már egyre több vállalkozás nyit az életbiztosítások felé, hiszen vannak olyan módozatok, amelyek akár költségként is elszámolhatók. Ha a biztosításnál a szerződő fél a cég és a cég fizeti az életbiztosítást, akkor annak költségeit el lehet számolni ezzel is csökkentve az adóalapot. Ez olyan mintha termet vagy irodát bérelnénk, vagy járulékot vonnánk le.

Az egyéni vagy csoportos balesetbiztosítás, az egyéni vagy csoportos egészségbiztosítás, az egyéni vagy csoportos kockázati biztosítás és a whole life egységekhez kötött életbiztosítások tartozhatnak ide. A whole life egy megtakarítás jellegű biztosítást takar a többi pedig biztosítási védelmet ad. A balesetbiztosítás egy előre nem látható baleset bekövetkeztekor, egészségügyi károsodás esetén segíthet. Ilyen lehet egy utcai baleset. A kockázati biztosítás segíthet egy műtéti térítésnél vagy egy rákos betegség esetén. Az egészségbiztosítás valódi szolgáltatásokat takar, hiszen ide tartozik a menedzser szűrés és például a VIP kórházi ellátás is. Ezek a biztosítások tehát költségként elszámolhatók.

A whole life életbiztosítást inkább a nyugdíjcélú megtakarításra ajánljuk, hiszen ugyan csak halál esetén fizet, de a kiskapu itt a visszavásárlás lehetősége. Ha a cég fogja visszavásárolni a szerződést, akkor ez természetesen bevételként fog jelentkezni, de ezeket számlák segítségével nagyon gyorsan el lehet távolítani a bevételi oldalról. Ilyen lehet egy iroda megvásárlása, egy nagyobb beruházás vagy egy bármilyen leírható költség. A tőke kifizetés úgy valósulhat meg, hogy nem kell utána adót befizetni. Ha maga a cégvezető vásárolja vissza a szerződést, akkor 16 %-os szja-t és 27% eho-t kell fizetni a befizetések után. Ez már annyira nem éri meg. Az életbiztosítás tulajdonképpen egy legális adóoptimalizálást takar.