A viszkető anyajegy és az ABCDE kritériumrendszer

Az anyajegyeket mindig is szépségpöttynek tartották az emberek. Régen direkt rajzoltak is az arcukra egyet, hogy még csábítóbbak legyenek. Azonban senkinek sem csábító egy viszkető anyajegy, ami egyre csak növekszik. A bőrrák egyik legpusztítóbb fajtájának megjelenését jelezheti ez a kis szépségpötty. Ugyanis a viszkető anyajegy az egyik leggyakoribb tünet, ami szerint az emberek felismerik azt, hogy valami nincs rendben. Kidolgoztak egy ABCDE nevű kritériumrendszert, ami alapján könnyebben eldöntheti, hogy gond van-e Önnél. Az A jelöli az aszimmetriát, ami a bőrelváltozás szabálytalanságát jelenti.

A B az angol bordert jelenti, ami az anyajegy széleinek megfigyelését veszi fókuszba. A C a color, vagyis az anyajegy színbeli eltérését jelöli. A D mint diameter, a bőrelváltozás átmérőjét fedi, vagyis ha 6 mm-nél nagyobb, akkor mindenképpen látnia kell egy orvosnak. E az enlarging, vagyis a növekedés felismerését jelenti. A viszkető anyajegy pedig általában mindegyik kritérium szerint furcsa, vagyis azonnali orvosi segítségre lesz szüksége. Azonban van olyan bőrbetegség, amely ellen Ön is sokat tehet.

A napallergia ellen például otthon is bevethető praktikák is segíthetnek. A bőr védelme érdekében mindenképpen kell valamilyen napfényvédő szer. Ha tudja, hogy napallergiás, akkor olyan speciális krém kell, ami direkt ezt a réteget célozza meg. Azonban mindenféle készítmény vásárlása előtt érdemes először beazonosítania, hogy valójában mitől is lép fel Önnél ez a hibás immunválasz? Néha annyira egyszerű a válasz, hogy maga sem gondolná. Egyes esetekben ugyanis nem a szervezetben kell keresni a hibát, hanem bizonyos külső tényezőkben.

Tegye fel tehát a kérdést magának. Mióta áll fenn ez a helyzet? Azóta szedett-e valamilyen gyógyszert huzamosabb ideig? Milyen területeket érint a napallergia? Lehet-e ez esetleg valamilyen külsőleg használt kozmetikai készítménytől? Ha ezek a kérdések segítettek, akkor máris tudja, hogy mi a teendője a napallergia ellen. Egyszerűen ki kell iktatnia a külső tényezőket, és úgy megfigyelnie a teste reakcióját.