A névnap naptárban minden ismert nevet megtalál

A keresztnevek jelentőségét senkinek sem kell magyarázni. Tulajdonképpen ez a legfontosabb azonosítónk, amelyet születésünkkor kapunk, és végig kísér egész életünkön. A név kiválasztása a szülők feladata, gyakran nincsenek könnyű helyzetben. A névnap naptár segítségükre lehet ebben is, hiszen ötleteket meríthetnek belőle. A megfelelő név kiválasztása fontosabb, mint gondolnánk, hiszen sok úgy vélik, hogy akár a személyiségünk fejlődését is befolyásolhatják.

A számmisztika alapján ugyanis minden névnek megvannak a megfelelő személyiségjegyei. Sokan ragaszkodnak a hagyományos nevekhez, mások viszont a ritkább, egyedibb neveket részesítik előnyben. Időről időre változik a trend a neveket illetően. Míg a múlt században még divatos női neveknek számított a Katalin, az Erzsébet és a Mária, ma már nagyon kevés újszülött kapja ezeket.

A női nevek tekintetében manapság a Hanna, az Anna és a Jázmin lett a listavezető a statisztikák szerint. Ezek a nevek is megtalálhatók a névnap naptár hasábjain, így nem maradunk le a megünneplésükről. A férfinevek terén is nagy változások következtek be. A múlt század közepén még a József, a János, az István és a Sándor számított a legnépszerűbbnek. Ma már inkább Bencének, Máténak vagy Dominiknak keresztelik a kisfiúkat.

Mindkét nem esetében egyre divatosabbak az idegen hangzású keresztnevek, amelyek szintén helyet kaptak a névnap naptárban. De nem ritka az sem, hogy egy-egy gyümölcs, virág vagy éppen természeti jelenség után kapják a nevüket a csöppségek.